‘Stierenbloed’ naar verhaal van de Hongaarse legende
De naam Bikavér wat ‘Stierenbloed’ betekent heeft die te danken aan een 16de eeuwse Hongaarse legende waarin het Stierenbloed de hoofdrol speelt. De basis van deze droge rode wijn zijn de volgende druiven: Kékfrankos-Cabernet Sauvignon-Merlot-Blauburger-Turán. Deze blending zorgt voor een heerlijke en unieke wijn. Zo zorgt Kékfrankos voor een lichte fruit smaak. De Cabernet Sauvignon en de Merlot geven het karakter van een mooie droge volle wijn mee. De wijn wordt na een lange rijping in eikenhoutenvaten gebotteld, wat bijdraagt aan de heerlijke smaak. De Korona Borhaz Egri Bikavér wordt het beste geconsumeerd bij een temperatuur van 18 graden.
Lekker bij
Deze wijn is goed te combineren met rood vlees, vette vis en kaas.
Inhoud: 750 ml
Alcohol percentage: 13%
Jaar: 2016
Druif: Carbenet Sauvignon, Kékfrankos, Merlot, Blauburger, Turán
Wijnhuis: Korona Borhaz
Herkomst: Hongarije
De legende
Deze wijn is gekoppeld aan een andere wijn van de collectie namelijk de Korona Borhaz Dobó Istaván wat stierenbloed betekent die afkomstig is van hetzelfde wijnhuis. Deze wijnen zijn namelijk uit een Hongaarse legende ontstaan. Volgens de legende vielen in de 16e eeuw de Turken met grote overmacht de Hongaren aan. Na de eerste aanval waren veel soldaten van het Hongaarse leger zwaar getroffen maar ze konden niet ontbreken aan de grote veldslag, ze hadden de mankrachten hard nodig. Vervolgens gingen de soldaten terug naar het kasteel om de veldslag voor te bereiden en om moed in te drinken op aanraden van de Generaal István Dobó. De generaal opende de wijnkelders en serveerde zijn soldaten wijn om moed in te drinken. De soldaten die hier niet bekend mee waren, wijn was namelijk alleen voor de elite in die tijd, dronken in hun begeerte naar de wijn zo snel waardoor de wijn over het gezicht, baarden, nek en harnas heen stroomden. Uit het niets bestormden de Turken onverwachts het kasteel. Alleen schrokken de Turken zo erg van het ‘rode bloed’ op hun lichaam , ze waren ervan overtuigd dat ze stierenbloed, Bikaver in het Hongaars, hadden gedronken om hen kracht te geven in de strijd. Dit leidde tot een groot succes van het Hongaarse Leger die de beangstigde Turken versloegen.